EMIL - Etos interkulturalnog i međureligijskog učenja

U cilju kreiranja etosa dijaloga, razumijevanja, aktivne tolerancije i prihvaćanja različitosti, TPO Fondacija je nastavila raditi na jačanju interkulturalnih i međureligijskih kompetencija profesora, nastavnika i aktivista civilnog društva.

U bosanskohercegovačkom društvu koje je etnički i religijski podijeljeno, važno je povezati interkulturalno i međureligijsko učenje i djelovanje. Kulture ovog podneblja su uveliko prožete religijama, te je važno ne isključivati već uključivati religijske i nereligijske svjetonazore u dijalogu, ali i kulturološke specifičnosti koje predstavljaju bogatstvo i resurs za promicanje dijaloškog načina života.

EMIL program okuplja mrežu profesora i nastavnika iz srednjih škola i sa univerziteta koji žele sticati dodatne kompetencije u interkulturalnom i međureligijskom učenju i djelovanju. Uz postojeću mrežu nastavnika, civilnog društva i religijske zajednice, TPO Fondacija uključuje nastavnike i učenike ali i predstavnike lokalnih zajednica, kako bi se gradio etos međusobnog razumijevanja i povjerenja.

EMIL program se provodi u partnerstvu sa ministarstvima obrazovanja, nauke, kulture i sporta u pet kantona: Hercegovačko – neretvanskom, Središnjoj Bosni, Tuzlanskom, Zeničko – dobojskom i Kantonu Sarajevo.

Ključne riječi: kompetencije, interkulturalnost, međurijeligijsko učenje, različitost