ETOS INICIJATIVA: Svečana dodjela ETOS certifikata za osam bh. škola

U Katoličkom školskom centru Sv. Josip u Sarajevu, 19. septembra 2023., upriličena je svečana dodjela ETOS certifikata za bh. škole. Vrijednim promovisanjem etos vrijednosti: etičnost, tolerancija, otvorenost i solidarnost, ukupno osam škola iz Sarajeva, Tuzle i Mostara steklo je uslov za sticanje ETOS certifikata.

Nakon potpisanog sporazuma o saradnji, škole su stekle uslov za etos certificiranje realizujući aktivnosti u duhu etos vrijednosti kako u svojim učionicama tako i u lokalnim zajednicama. Na čelu sa koordinatorima/cama sljedeće škole su postale ETOS škole:

  1. Katolički školski centar “Sv. Josip” Sarajevo, koordinatorica Ivana Mijić Čavlović,
  2. Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn Sarajevo, koordinatorica Alma Ahmethodžić,
  3. Treća gimnazija Sarajevo, koordinatorica Đuldina Kurtović,
  4. Prva bošnjačka gimnazija Sarajevo, koordinatorica Remzija Hurić-Bećirović,
  5. Osnovna škola “Brčanska Malta” Tuzla, koordinatorica Munevera Rahmanović Hrbat,
  6. Osnovna škola “Husino” Tuzla, koordinatorica Amela Petričević,
  7. Srednja medicinska škola Tuzla, koordinator Mirza Jahić,
  8. Srednja građevinska škola Mostar, koordinatorica Sanela Mesihović.

Prisutnima se obratila i direktorica TPO Fondacije, prof. dr. Zilka Spahić Šiljak, rekavši kako je primjenjeno mnogo kvalitetnog sadržaja te kako su nastavnici/e pokazali važnost ETOS-a u obrazovnom sistemu. Obzirom da su certifikate dodjeljivale direktorica TPO Fondacije i predstavnica Weltethos Fondacije, gđa. Julia Willke, svečanost je upotpunilo i njeno prisustvo. Gđa. Willke navodi: „Kada dodjeljujem certifikat novoj Globalnoj etičkoj školi u Njemačkoj, ja volim citirati poznatog njemačkog pisca i novinara: Heriberta Prantla. Citiram njegov govor: „Globalna etika – to je sjajno, slavno ime. To je ime koje ima i nešto svečano u sebi. … Ali ovaj temelj nije o uzvišenom. Globalna etika – to nije frak u koji se jednom uvuče svako sveto vrijeme, u vrlo posebnim svečanim prilikama. To je radno odijelo koje se nosi svaki dan i koji se u njemu mora dokazati svakidašnjica…. Škola je mjesto gdje se svjetovi susreću.“ Čestitam svima od srca na zasluženom certifikatu i želimo vam da nastavite dalje putem ETOS.“

Tokom manifestacije učenice Katoličkog školskog centra Sv. Josip izvele su dvije muzičke tačke. Profesorica muzičke kulture, Ana Andrle Imamović podučvala je učenice: Anu Trlin (solistica), Draganu Juričić (klavirska pratnja) i Luciju Dumančić (pratnja na gitari). Tokom ovog susreta prikazani su video uratci koje su pripremile škole. Kroz videe smo se podsjetili koje su sve aktivnosti realizovane.

Prilikom preuzimanja certifikata direktori/ce škola i koordinatori/e izrazili su zahvalnost na kontinuiranom podstreku kao i oduševljenost učenika/ca kada su u pitanju aktivnosti koje promovišu etos vrijednosti.

Certificirana Etos škola pokazuje da je opredijeljena kreirati okruženje u kojem se poštuju različitosti, u kojem se njeguje odgovorno građanstvo i u kojem se učenici i učenice potiču da dijalogiziraju i raspravljaju u duhu uvažavanja sugovornika i kada su im stavovi suprotstavljeni.

Video cjelokupne svečanosti pogledajte OVDJE.