ETOS INICIJATIVA: Najava svečane dodjele certifikata

TPO Fondacija u ovkiru ETOS Inicijative organizuje svečanu dodjelu certifikata za osam škola iz Bosne i Hercegovine. U proteklih pet godina škole su vrijedno promovisale ETOS vrijednosti te su stekle uslov za certificiranje. Događaj će se održati 19. septembra 2023. godine u Katoličkom školskom centru Sv. Josip Sarajevo.

U saradnji sa Weltethos Institutom iz Tübingena (Njemačka), upućen je poziv za sve osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini da se prijave za certifikat Etos škole. Nakon potpisivanja ugovora škole su se obavezale da će tokom pet godina raditi na promociji etos vrijednosti u školskoj zajednici. To je podrazumijevalo da svake godine implementiraju jedan etos projekt koji je usmjeren na interkulturalno i međureligijsko razumijevanje, najmanje po jednu aktivnost za obilježavanje važnih datuma kao što je Dan planete, Dan antifašizma, Dan mira, Dan djeteta, 16 dana aktivizma protiv nasilja na ženama i Dan ljudskih prava.

Certifikat Etos školi zajedno uručuju predstavnice TPO Fondacije i predstavnice Weltethos Instituta iz Tübingena. Certificirana Etos škola pokazuje da je opredijeljena kreirati okruženje u kojem se poštuju različitosti, u kojem se njeguje odgovorno građanstvo i u kojem se učenici i učenice potiču da dijalogiziraju i raspravljaju u duhu uvažavanja sugovornika i kada su im stavovi suprotstavljeni.

Potpunu agendu pogledajte ovdje.