Certificirano 26 nastavnika/ca iz KS za P4C

U okviru UNIGEM projekta organizirana je svečana dodjela certifikata 24. avgusta, 2022. za 26 nastavnika/ca razredne nastave iz Kantona Sarajevo za upotrebu P4C metode.

Uvodne riječi dala je ministrica za odgoj i obrazovanje KS, Naida Hota Muminović te je istakla da je prije 10 godina, Kanton Sarajevo imao 20.500 učenika u srednjim školama, a u ovoj godini taj broj iznosi 14.300. To je skoro trećina manje. Ove činjenice prosvjetni radnici moraju biti svjesni. Iako se obrazovni sistem susreće sa različitim izazovima, nastavni kadar ga može činiti kvalitetnim kontinuiranim stručnim usavršavanjem.

Prisutnima se također obratila i direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, Senada Salihović, koja je također educirana za primjenu P4C metode: ,,Kolegica Sedžida Hadžić je tada već bila trenerica. Radile smo zajedno u srednjoj školi. Svaku edukaciju sam bila ispunjena i sretna. Bila je to prilika da pomognem kolegama, da koristim tehnike korištenja kritičkog, kolaborativnog mišljenja. Rezultati su za mene bili izuzetno važni. U jednom trenutku smo kolektivno usavršavale kolege. Željele smo da se svi uposlenici Treće gimnazije upoznaju sa P4C metodom. Skoro sve države u svijetu imaju planove stručnog usavršavanja onih koji se bave obrazovnim radom. Mi ćemo u BIH morati napraviti plan stručnog usavršavanja. Ovo što radi TPO fondacija, mi u Institutu i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje, to mora biti stalno. Moramo biti stalna podrška. Nema reforme bez nastavnika, nema kvalitetnog obrazovanja bez nastavnika, a kako imati kvalitetnog nastavnika bez stručnog usavršavanja?”

Listu nastavnika/ca koji su uspješno završili P4C trening (februar – avgust, 2022) pogledajte OVDJE.