SAPERE BH: Treći modul edukacije nastavnog osoblja Kantona Sarajevo

U periodu od 12.-13. maja, 2022. godine u Hotelu Holiday u Sarajevu, realizovan je treći modul SAPERE BH edukacije za 25 nastavnika/ca razredne nastave. Ovoga puta TPO Fondacija je ugostila doc. dr Brunu Ćurko sa Sveučilišta u Splitu ujedno i osnivača Udruge „Mala filozofija“ o kojoj možete saznati više na linku: petit-philosophy.com

Na pretposljednjem modulu SAPERE BH edukacije učitelji i učiteljice su diskutovali o iskustvima primjene metode ,,Filozofija za djecu“ u periodu mjeseca marta i aprila. Učesnici/e su u vlastitim učionicima primjenjivali navedenu metodu kroz nastavu jezika i Moje okoline. Ova grupna diskusija ojačala je kompetencije nastavnika/ca razredne nastave i razvila rješenja za sve izazove sa kojima su se susreli.

Drugog dana edukacije doc. dr Bruno Ćurko govorio je o osnivanju Udruge, primjeni metode u školama u Republici Hrvatskoj te izazovima sa kojima se susretao i susreće. Učesnici/se su podijelili svoje dileme te i im je gdin. Ćurko učinio dostupnim različite materijale za rad (slikovnice, kratke priče itd.).

Dvodnevna edukacija je bila veoma intenzivna. Polaznici/e su jedan period radili zajedno, a potom u odvojenim grupama sa uvaženim predavačicama:

prof. dr. Zilka Spahić Šiljak,

mr. sc. Elmana Cerić,

mr. sc. Sedžida Hadžić,

mr. Dragana Koprivica, prof.

Povratne informacije polaznika/ca su pozitivne. Izdvajamo izjavu jedne od učesnica:

,,Sviđa mi se što ovo nije bio tradicionalni tip predavanja i što smo svi podjednako učestvovali u diskusiji. Prijatno je što smo svi mogli iznijeti mišljenje. Veoma sam sretna što sam imala priliku da se družim i da učim od profesorica koje su bile sa nama i od gosta predavača. Iako je bilo intenzivno, bilo je veoma ugodno i korisno.“

Više o programu možete poslušati kroz gostovanje predavačice mr. sc. Elmanu Cerić, na N1 televiziji, na linku: