SAPERE BH: Četvrti modul P4C edukacije nastavnog osoblja KS

U periodu od 28-29. avgusta 2023. održan je četvrti ujedno i posljednji modul TOT treninga „Filozofija za djecu – P4C“ za nastavnike/ce predmetne nastave Kantona Sarajevo. Polaznici/e su ovaj put realizovali filozofska propitivanja kao preduvjet za sticanje certifikata.

Nastavnici/e su, u parovima, realizovali/e filozofska propitivanja diskutujući o društvenim temama poput: važnost prijateljstva, uticaj ličnih stavova na percepciju drugih, da li postajemo usamljeni uslijed češće upotrebe društvenih mreža, zavidimo li prijateljima na materijalnim stvarima, postoji li spas od kapitalizma i slično.

Dvodnevni modul je bio intenzivan te su propitivanja slijedila jedna iza drugih. Trenerice, mr. sc. Elmana Cerić i mr. Dragana Koprivica vršile su monitoring i evaluacija istih te su pružale povratne informacije polaznicima/ama. Modulu je prisustvovao i prof. dr Taro Komatsu iz Japana sa Sofia Univerziteta koji trenutno realizuje istraživanje o uticaju neformalnog obrazovanja na formalno obrazovanje u BiH. Prof. Komatsu je istakao kako se i Japan suočava sa sličnim problemima u obrazovanju kao i Bosna i Hercegovina te vjeruje da bi primjena metode Filozofija za djecu itekako doprinijela poticanju kreativnog i kritičkog mišljenja kod djece koji su danas i više nego neophodni.

TOT treninge realizuje TPO Fondacija u saradnji s Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo.