FILOZOFIJA ZA DJECU – P4C metoda primjenjiva i na roditeljskim sastancima

Da je P4C metoda primjenjiva i na roditeljskim sastancima pokazala je Kanita Granov, učiteljica Sedme osnovne škole na Ilidži. Dana 19.05.2023. održala je sastanak za roditelje IV razreda u okviru oblasti „Vršnjačko nasilje i nasilje u osnovnim školama“.

Jedan od roditeljskih sastanaka bio je idealna prilika za primjenuje P4C metode rada, te je u skladu s tim realizovana tema „Zaštita djeteta od vršnjačkog nasilja“. Obzirom da je ovo prva radionica ovakvog tipa i da se roditelji prvi put susreću sa spomenutim načinom rada, rado su je prihvatili i „upustili“ se u tok sesije i njenog propitivanja.

Filozofsko pitanje je glasilo: „Da li biste se radije zauzeli za svoje dijete ili ga ohrabrili?“. Interesantan je početni momenat kada se javljaju sumnjičavi pogledi, potom dolazi bojazan od iznošenja vlasitih misli i razmišljanja, da bi na kraju sesije učesnici/e željeli ostati duže, družiti se i dijeliti svoja mišljenja. Roditelji učenika/ca su najprije igrali „igricu zagrijavanja“  i opuštali se uz muziku, tačnije musicograma, zatim su upoznati sa pravilima rada.

Zajednička aktivnost je započela stimulusom kratkim animirani film, na osnovu kojeg su se stvorile odlične ideje, ali i filozofska pitanja. Propitivanje je krenulo od autorice pitanja, iznosili su svoje mišljenje ali i neke već doživljene situacija, razmijenili iskustva, podijelili savjete kako pomoći djetetu, izveli određene zaključke, a za osvrt na sesiju željeli su da još traje. Roditelji učenika/ca, konkretnije majke, smatraju ovo jednim divnim iskustvom koje daje mogućnost boljeg međusonog upoznavanja, poštovanja i razvijanja saradničkog odnosa sa školom, a sve s ciljem poboljšanja rasta i zdravijeg razvoja naše djece.