Međunarodni simpozij, Sarajevo 24.08.2022.

TPO Fondacija (Transkulturna psihosocijalna obrazovna fondacija)

Porodice Ribar 53, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina Tel: +387 33 663-350
email:tpo@tpofond.org

Međunarodni simpozij, Sarajevo 24.08.2022.

Filozofija za djecu/s djecom P4/wC: Zlatni jubilej – refleksije, perspektive, izazovi

O nama

TPO Fondacija je 2018. godine uspostavila Program SAPERE BiH, prvi u Bosni i Hercegovini koji razvija kritičko mišljenje, prema P4C metodi – filozofija za djecu. Program je prvenstveno namijenjen nastavnicima i učenicima osnovnih i srednjih škola u BiH. Kako bi doprinijela pozitivnim promjenama u obrazovnom sustavu BiH, TPO Fondacija je uspostavila suradnju sa SAPERE Institutom u Londonu i započela obuku 12 nastavnika koji su potom certificirani za držanje TOT treninga (trening za trenere).

Dr. Patricia Hannam kao predstavnica SAPERE Instituta iz Londona i certificirana P4C trenerica vodila je grupu prvih bh. trenera u periodu 2018-2020. i zahvaljujući njoj SAPERE BiH je napravio svoje prve korake. Koristeći priručnike Instituta SAPERE i druge materijale, TPO Fondacija je također razvila prvi priručnik P4C filozofija za djecu u Bosni i Hercegovini kako bi ovaj pristup razvoju kritičkog mišljenja kontekstualizirali i prilagodili ga potrebama ovog područja.

Osim toga, TPO fondacija je postala dio ICPC-a:

(The International Council of Philosophical Inquiry with Children) mreža https://my.icpic.org/members.html#membership

U prethodne dvije godine razvili smo i implementirali P4C treninge za učitelje osnovnih škola. Tako će se u sljedećoj školskoj godini P4C program i metoda implementirati u 20 osnovnih bh škola. Zbog želje da nastavimo afirmirati P4C u BiH, TPO fondacija odlučila je proslaviti 50 godina od samog početka P4C-a, i to na najprikladniji mogući način, otvarajući dijalog o perspektivama P4/wC-a i evaluirajući ono što je do sada postignuto diljem svijeta.

O jubileju

Profesor Mathew Lipman je 1972. godine napustio je Columbia sveučilište, te na Montclair State Collegu počeo predavati filozofiju u K-12 učionicama. Iste godine objavio je svoju prvu knjigu Harry Stottlemeier's Discovery, koju možemo smatrati prvom knjigom osmišljenom da pomogne djeci u uvježbavanju filozofskog načina promišljanja. Sa svojom saradnicom Ann Sharp, Lipman ubrzo osniva Institut za unapređenje filozofije za djecu, te time počinje priča o filozofiji za djecu.

Na zlatni jubilej filozofije za djecu, TPO fondacija Sarajevo organizira simpozij čiji je cilj promišljati i evaluirati ono što se dogodilo u ovih pedeset godina sa filozofijom s djecom. Pokušat ćemo analizirati što se dogodilo s Lipmanovim učenjem, njegovim sljedbenicima, kao i odrediti najvažnije škole koje su se pojavile u filozofiji za/s djecom u različitim dijelovima svijeta. Pokušat ćemo evaluirati i koliki utjecaj Lipmanova škola ima na različite škole/pravce filozofije s djecom diljem svijeta. Isto tako, pokušat ćemo anticipirati perspektive filozofije s djecom u sljedećih 50 godina.

Predloženi tematski blokovi simpozija su:

  • P4/wC u lokalnom kontekstu – unapređenje interkulturalnog učenja (slavljenje različitosti i premošćivanje jaza),
  • P4/WC i poboljšanje akademskih postignuća učenika: teorijski i empirijski pristupi,
  • Perspektive i izazovi za P4/WC – Kuda idemo?,
  • Horizonti i ograničenja P4/wC-a u globaliziranom svijetu,
  • Etička dimenzija P4/Wc-a,
  • P4/wC u i izvan učionice,
  • Otvorenost za kritiku i dijaloški karakter P4/Wc-a.

Zadani tematski okviri ne iscrpljuju sve aspekte i polja istraživanja, stoga vas pozivamo i potičemo da pošaljete svoje radove koji će čak otvoriti nova pitanja, probleme i pristupe P4/wC-a.

Key note predavanja: Dr. Patricia Hannam, Velika Britanija i Dr. Marjan Šimenc, Univerzitet u Ljubljani.

Radni jezik simpozija je engleski. Simpozij će se održati u hibridnom obliku – online i uživo. Očekivano trajanje vaših prezentacija je 10-15 minuta. Nakon svake sesije bit će planirano vrijeme za raspravu.

Rok za slanje popunjenih prijava sa sažecima (oko 900 znakova) je 15. juli 2022. godine.

Molimo da svoje prijave šaljete na e-mail adresu: assist2@tpofond.org

TPO fondacija planira objaviti dostavljene radove koji prođu dvije slijepe recenzije. Rok za slanje radova nastalih na temelju izlaganja na simpoziju je 31. oktobar 2022. godine.

Programski odbor simpozija:

Dr. Zilka Spahić-Šiljak, vanredna profesorica rodnih studija, predsjednica programskog odbora

mr.sc Elmana Cerić, profesorica filozofije, članica Nejra  Džananović, MA pedagogije, članica