Svjetski dan mira

Opća skupština Ujedinjenih naroda je utemeljila svjetski dan mira 1981. godine. Otada, japansko zvono mira tradicionalno zvoni tokom dana mira u sjedištu Ujedinjenih naroda u Njujorku. TPO fondacija slavi i obilježava Dan mira s učenicima srednjih škola, te su tako naše ETOS škole uradile značajne radionice i akcije kako bi se učenicima povećala svijest o važnosti mira, dijaloga i nenasilja.

Etos škole učesnice radionica i akcija Dana i Sedmice mira jesu Srednja škola za tekstil, kožu i dizajn iz Sarajeva s profesoricom Almom Ahmethodžić, Srednja škola metalskih zanimanja iz Sarajeva s profesorom Mirsadom Cvrkom, Katolički srednjoškolski centar ”Sv. Josip” Sarajevo s profesoricom Emilijom Pavićević, Internacionalna gimnazija Sedef s profesoricom Selvirom Mašnić, Srednjoškolski centar ”Nedžad Ibrišimović” iz Ilijaša s pofesoricom Draganom Kartal, Treća gimnazija Sarajevo s profesoricom Sedžidom Hadžić, Srednja građevinska škola iz Mostara s direktoricom Sanelom Mesihović, Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla s profesorom Sašom Delić, Druga gimnazija Sarajevo s profesoricom Elmanom Cerić. Tu je i Osnovna škola ”Breške” iz Tuzle s učiteljicom Amelom Petričević te Osnovna škola ”Brčanska Malta” s profesoricom Muneverom Rahmanović Hrbat.

U skladu s misijom Etos inicijative, promovišu se vrijednosti etičnosti, tolerancije, otvorenosti i solidarnosti među učenicima. Poseban se akcent stavlja na učenike u ključnom razdoblju a to je razdoblje srednje škole u kojem grade stavove, vjerovanja i razmišljanja o sebi i svijetu koji ih okružuje te izuzetno utiče na sistem vrijednosti koji će učenik zagovarati. U Bosni i Hercegovini se još više i jače mora insistirati na obilježavanju Dana i sedmice mira s učenicima ukoliko uzmemo u obzir društveno – političko – ekonomsku situaciju u zemlji koja traje već dvije decenije.

Stoga je od iznimne važnosti što su učenici dijelili poruke mira građanima Sarajeva, što su slikali, radili ilustracije, pisali pjesme i osvrte na 21.9., što su profesori spajali učenike iz različitih škola, što su omogućili da vjerujemo da se stvari mogu mijenjati i da postoji potencijal da živimo mir s novim naraštajima.