LOC4SOC: Održane radionice tradicionalnih bh. sportskih igara u Općini Hadžići

Dana 17. maja 2024. održane su dvije radionice na području Općine Hadžići. Radionice „Tradicionalne bh. sportske igre“ imaju za cilj promicati sport kao univerzalni jezik i interkulturalni dijalog između djece lokalne zajednice i djece u pokretu.

Radionice su održane u OŠ Hilmi ef. Šarić Tarčin i OŠ 6. mart Hadžići, a predvodili su ih: prof. sporta i tjelesnog odgoja Mirza Kovačević, MA i prof. sporta i tjelesnog odgoja Muhamed Fisović, trener Atletskog kluba Sarajevo. Blizu pedeset učenika i učenica i djece u pokretu, koji trenutno borave u PPC Ušivak, su učestvovali u radionicama.

Tradicionalne bh. sportske igre prikazale su tradiciju i kulturu Bosne i Hercegovine. Kroz aktivnost djeca iz lokalne zajednice i djeca u pokretu su se upoznala i podsjetila koje su to tradicionalne igre bile aktuelne kroz historiju.

Kroz trke sa štafetom, skakanje u vrećama, bacanje kamena sa ramena, vuču konopca kreirali smo zajednički prostor gdje su se djeca u pokretu i lokalna djeca povezala i sarađivala. Ove igre su bile veoma inkluzivne jer ne zahtijevaju mnogo specifičnih vještina ili opreme, te su pristupačne svima. Organiziranjem sličnih događaja, potičemo razmjenu kulture i iskustava među različitim zajednicama, gradeći mostove među ljudima kroz sport kao univerzalni jezik. Kroz sportske aktivnosti jačajamo socijalne veze i promičemo inkluziju.

Naše aktivnosti podržane su u okviru projekta “Individualne mjere za jačanje kapaciteta za upravljanje migracijskim tokovima u Bosni i Hercegovini” koji finansira Evropska unija, a implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM).